De Oude Limonadefabriek
Meer dan 100 jaar geleden werd op deze plaats voor het eerst limonade gebrouwen. In 1911 zetten wijlen Frans Hoogewijs zijn bakkersoven aan de kant en schakelde over op het brouwen van limonade. Limonadefabriek Flora zag het daglicht en hield 70 jaar stand! Met behulp van primitieve apparatuur werden de "meirebol-fleskes" gevuld met de zogenaamde Flora-limonade.
Een limonadefabriek in de lindestraat
Eerlijk, 'fabriek' is een groot woord voor de plek waar jarenlang limonade werd gebrouwen. Het hele brouwproces gebeurde in de achterbouw van de woning. Frans Hoogewijs (°1866) was aanvankelijk bakker. In 1911 echter ging hij op aanraden van familie limonade brouwen. Dit was toen een nieuwe drank die zijn oorsprong vond in Italië (waar het al langer gebrouwen werd met het sap van citroenen -> 'limone').
De apparatuur, die nog altijd te bezichtigen is in de vakantiewoning, werd aangekocht bij het Duitse bedrijf Smit en datzelfde al jaar werden de eerste flesjes gevuld en verkocht.
De 'meirebol-fleskes'
Vóór de introductie van de kroonkurk, werden de flesjes afgesloten met een knikker, in het Overmeerse dialect ook wel 'meirebol' genoemd. Deze knikker zat in de flessenhals, waarbij een vernauwing ervoor zorgde dat de knikker niet naar de buik van de fles zonk. Door de druk van het gas dat vrijkwam werd de meirebol tegen de rand van het flesje geduwd, waar een rubber ring zorgde voor een perfecte sluiting. Pas in de jaren 30 maakte de kroonkurk zijn opmars. Tot dan werden deze flesjes gebruikt, rekening houdend met alle ongemakken: flesjes kuisen was handwerk waarbij de knikker vaak in de weg zat, er gebeurden veel ongelukken met erge snijwonden en (vooral): de knikkers waren zeer gegeerd bij de kinderen, die de knikkers zagen als het ideale speelgoed. Toen was er nog geen sprake van statiegeld en vele flesjes werden stuk gesmeten.
In de vakantiewoning kan het het interview lezen dat de 'Heemkundige kring' ooit afnam met Louis Hoogewijs.
Oude werktuigen
Het etiket
(met échte suiker)