Ecologie en duurzaamheid

"Op stap met een kleine voetafdruk!'

Kies voor een vakantie die niet alleen ontspanning en luxe belooft, maar ook een milieuvriendelijke impact heeft. Bij ons streven we naar de perfecte mix van comfort, luxe en ecologie tijdens jouw verblijf.

Ons doel is om de ecologische voetafdruk van jouw verblijf tot een minimum te beperken. Dit realiseren we niet alleen door enkele zonnepanelen op ons dak te plaatsen, maar ook door een holistische visie die je beleeft in elk aspect van jouw verblijf. Onze woning is ontworpen met een focus op energie-efficiëntie, gebruikmakend van bio-ecologische bouwmaterialen. Bovendien maximaliseren we het gebruik van regenwater en is ons interieur ingericht met duurzaam tweedehandsmateriaal.

Hieronder lichten we de belangrijkste zaken kort toe.
 

De woning

Het ontwerp voor de woning hebben we in de handen gelegd van BAST architect & engineers. Zij hebben veel aandacht voor evenwicht op ecologisch, economisch en sociaal vlak.
Van bij de start was duidelijk dat we op één lijn zaten qua ideeën en waarden. Hun ecologisch en duurzaam gedachtengoed vormden een perfecte match met ons opzet en ze voegden er ook nog een circulaire insteek aan toe.

De keuze op algemene aannemer viel op Inhout uit Nazareth. Met 'een passie voor hout' bekeken we samen hoe we dit project zo energiezuinig en ecologisch mogelijk konden verwezenlijken, waarbij we altijd het budget in het oog hielden. We kozen voor een houtskeletbouw, met strakke energiezuinige en bio-ecologisch verantwoorde voorwaarden.

Samen hebben we een woning ontworpen die niet alleen vandaag, maar ook morgen een positieve impact heeft. Of het nu later een B&B, kangoeroewoning of tweewoonst wordt, we streven naar een langere levensduur, waarbij materialen hergebruikt kunnen worden.

Energie

Met een geschat E-peil 0 is de globale energieprestatie van de woning zo energiezuinig gebouwd dat het verbruik heel laag is. Door de dikke (ecologische) isolatie, driedubbel glas, ventilatiesysteem met warmterecuperatie en zonnepanelen die de warmtepomp (met diepteboring) ondersteunen, willen we de impact op het klimaat zo klein mogelijk houden en alle fossiele brandstoffen weren. Daarnaast zorgt een ventilatiesysteem met warmterecuperatie (gestuurd met CO2-sensoren) ervoor dat de woning optimaal verlucht wordt.

Toch is er altijd energie nodig. De zonnepanelen op het dak alleen redden het niet in de koude wintermaanden. Groene stroom kopen we aan bij Ecopower, die nog altijd het beste scoort in het groene stroom klassement van Greenpeace. Zo is de woning helemaal onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Vanuit de tuin heb je trouwens een mooi zicht op de windmolens in de verte.

Je elektrische wagen opladen kan via de dynamische Smappee laadpaal. Lees er hier meer over.

Materialen

Onze bouwmaterialen vertellen een groen verhaal. Van cellulosevlokken tot leempleister en gerecycleerde kurk - we hebben bewust gekozen voor bio-ecologische opties die niet alleen goed zijn voor de natuur, maar ook voor jouw gezondheid.

Enkele voorbeelden:

  • Isolatie: cellulosevlokken (gerecycleerd papier) en vermalen oude jeansbroeken.
  • Vloer: PVC-vrij en op basis van gerecycleerde kurk.
  • Pleisterwerk: leempleister met enkel natuurlijke materialen. Zorgt bovendien voor een zelfregulerend binnenklimaat.
  • Ecologische lijmen en siliconen 
  • FSC of PEFC gelabeld hout

Water

Het leidingwater in de woning wordt gefilterd door een waterontharder. Dat verlengt de levensduur van de toestellen.
Het verzamelde regenwater van de woning en tuinberging wordt opgeslagen in twee regenwaterputten van 10.000 L. Als dat niet volstaat, loopt het over in een wadi in de tuin. Dit zorgt ervoor dat toiletten en wasmachine op regenwater draaien en dat het grondwater sneller op peil komt in periode van droogte. We vermijden dat regenwater in de riool verdwijnt.

Behalve het terras dat aan de woning grenst, is alle verharding waterdoorlatend. Zo is de parking en de paadjes gelegd met grasdallen waterpasserende klinkers. Zo kan het water, een kostbaar goed, in de grond sijpelen.

Interieur

Kringen, plasticvrij en slapen in 't nieuw

'Wie kringt, die wint'. Deze baseline van De Kringwinkel is er pal op. Het interieur van de vakantiewoning bestaat voornamelijk uit kwalitatief tweedehandsmateriaal. Zetels, tafels, stoelen, ... hadden al een leven in een andere vakantiewoning achter de rug maar lijken als nieuw. Keukenmateriaal komt uit horecazaken die over te nemen stonden. De kasten uit de oorspronkelijke limonadefabriek-woning kregen een likje verf en de nachtkastjes... dat ontdek je zelf wel. Duurzame inspiratie opdoen doe je in de boekenkast met tal van tweedehandsboeken.

Sommige dingen moesten wel nieuw aangekocht worden, denk maar aan een toiletborstel. Daarbij vermeden we zo veel mogelijk plastic.

Omdat we jouw slaapcomfort heel belangrijk vinden, zijn alle bedden uitgerust met een nieuwe matras uit natuurlatex. Deze hebben geen synthetische toevoeging en hebben een bio- en fairtrade-label. Ook het bedlinnen is van eco/bio materialen. Meer van dat? Neem een kijkje op de site van Amala.
Het bedframe is gemaakt door een klein en startend bedrijf uit de buurt. Hiervoor werd enkel FSC & PEFC gecertificeerd steigerhout gebruikt uit Europese bossen.

Tuin

De tuin is een plek van rust, waar ook kinderen zich kunnen uitleven en verwonderd zijn over de natuur. Hij is ontworpen om ook de biodiversiteit te bevorderen, met inheemse planten en bloemen die de lokale flora en fauna ondersteunen. De bomen (grote notelaar, een tiental verschillende fruitbomen en twee kastanjebomen) zijn van enorm veel waarde in de tuin. Ze zorgen voor verkoeling, fruit en een plek voor vogels en insecten. Samen met Regionaal Landschap Schelde-Durme werken we aan een tuin die barst van de biodiversiteit. De nieuw aangeplante gemengde heg rondom de tuin geeft alvast de aanzet en bevat enkel inheemse soorten met het label 'Plant van hier'. De weide wordt beheerd als een hooiland, waarbij we het maaibeheer zo afstemmen dat we over enkele jaren een bloemrijk grasland kunnen verwachten. We kijken er -samen met de vlinders, egels, bijen, regenwormen...- naar uit!
We plantten bijna 2000 biologische bloembollen. Zo krijg je in het voorjaar al bloemen te zien en hebben vroege bijen iets lekkers te eten. De komende jaren komen daar nog honderden bloembollen en een bloemenweide bij! Rondom de woning vind je biologisch plantgoed van De Verwildering . Zo kan je met een gerust hart snoepen van lekker braambessen, frambozen, bosaardbeien en bessen van de krentenboom. Ook is er een bio-kruidentuintje om jouw gerechten te pimpen.

Daarnaast hebben we ook de Velt publicaties bij de hand om het ecologisch beheer van de tuin te waarborgen.

 

... maar ook banklening, webhosting, gsm provider...

Naast bovenstaande aspecten proberen we de ecologische/duurzame lijn door te trekken in alles wat we doen. Zo hebben we geleend bij een bank die geen steenkoolmijnen financiert of investeert in ondernemingen die het niet nauw nemen met de sociale wetgeving (zie Fairfin). Maar ook deze website heeft een 'groene hosting', werken we op een refurbished laptop en GSM voor het verwerken van je boeking, bellen we via een cooperatieve GSM-provider die investeert in duurzame initiatieven, gebruiken we enkel FSC gelabeld (toilet)papier en ecologische poetsmiddelen... We proberen voor alles wat we doen de afweging te maken.

In de toekomst willen we ook lezingen, workshops, try- outs... organiseren in de polyvalente zaal van de woning. Wie ideeën heeft rond dit thema mag het ons zeker laten weten.

Je kan ons binnenkort ook vinden op de website van Eco-logies, het inspiratieplatform voor duurzaam en energieneutraal overnachten in België en Nederland.

Heb je zelf ideeën of wil je met ons samenwerken, neem dan zeker contact met ons op.